Liečivé rastliny

30.06.2013 20:22

Liečivé rastliny

 

Liečivé rastliny sú súčasťou živej prírody. Ako také sprevádzajú ľudstvo od nepamäti. Ich vznik a vývoj siaha do hlbokej minulosti, až k obdobiu druhohôr. Práve druhohory napomohli vzniku vápencových substrátov, ktoré sú dôležité pre liečivé rastliny.

Liečivé rastliny vnímame ako prirodzenú súčasť našich záhrad a voľnej prírody. Pri liečivých rastlinách je potrebné si uvedomiť, že vegetačné podmienky sú nesmierne dôležitým elementom, ktorý ovplyvňuje látky v divororastúcich rastlinách.

Druhým nemej podstatným faktorom či už pri zbere alebo samotnom pestovaní je nevyhnutnosť poznania  termínu kvitnutia, čo je predmetom zberu a kedy je možné uskutočniť zber. Samozrejme každá rastlina  na základe účinných látok, ktoré obsahuje má iný vplyv na  ľudský organizmus. Medzi účinné látky rastlín patria: alkaloidy – „pôsobia ako špecifické, silné rastlinné jedy“ (citát veľký atlas liečivých rastlín)

glykozidy

saponíny – „sú schopné hemolyzovať krvinky človeka, to znamená, že sú schopné z červených krviniek uvoľňovať heomoglobín“ (citát veľký atlas liečivých rastlín)

horké látky – ovplyvňujú chuťové orgány, zvyšujú chuť do jedla a pôsobia na vylučovanie žalúdočných štiav

triesloviny – zmierňujú bolesti a podráždenosť, sú to látky rozpustné vo vode

aromatické látky

silice

mastné oleje – využívajú sa v na prípravu liečiv, v priemysle a pri výrobe potravín,

glukokiníny (rastlinné inzulíny) – ovplyvňujú hladinu cukru v krvi

rastlinné slizy

rastlinné hormóny – ovplyvňujú látkovú premenu a rast

fytoncídy – „sú antibiotiká vyšších rastlín s antimikrobiálnym účinkom“ (citát veľký atlas liečivých rastlín).

Dôležitosť poznania rastlín ako takých si uvedomovali ľudia už dávno v minulosti. Pochopili, že vďaka poznaniu rastlín je možné vytvárať liečivá, ktoré napomáhajú prinavrátiť zdravie.  Liečivá sú pripravované z rastlinných drog, farmaceutických surovín a chemikálií. Liečivá je možné použiť na vnútorné, tak aj na vonkajšie použitie. Tu treba však upozorniť na podstatný fakt, ktorým je spôsob uskladnenia. Obzvlášť opatrný treba byť pri liečivách, ktoré môžu mať v konečnom dôsledku fatálne následky pri deťoch. Okrem iného spôsob uskladnenia ovplyvňuje liečivo ako také. Nesprávne uskladnené liečivá môžu  po požití poškodiť zdravie človeka.

 

 

 

 

—————

Späť