Rastliny z cibule

17.05.2013 00:11

 

 

Ako už samotný názov hovorí, rastliny sú pestované a množené prostredníctvom cibule. Cibuľa predstavuje jedinečný zásobný orgán. Vďaka tomuto orgánu sú schopné prežiť dlhé obdobie dormancie. Okrem iného sa vyznačujú aj úžasnou adaptačnou schopnosťou, ktorú dokážu zúročiť v čase nepriaznivých podmienok. Ak nastanú nepriaznivé klimatické zmeny, napr. v podobe sucha zhodí rastlina listy a žije z výživných zásob.  Po opätovnom navrátení priaznivých klimatických podmienok, rastlina vytvorí listy a kvety. Medzi najznámejšie cibuľoviny patrí: narcis, tulipán a hyacint.  Práve tieto spomínané cibuľoviny tvoria neodmysliteľnú súčasť našich záhonov a skaliek. Možno je to práve tým, že nám symbolizujú príchod jari. Svojimi farbami, dávajú jarný nádych zatiaľ ešte hluchým miestam našich záhonov, parkov a skaliek.

 

 

Čo je vlastne cibuľa ?

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým čo je to vlastne cibuľa a prečo je pre rastlinu taká dôležitá ?

Cibuľové rastliny sa označujú ako geofyty alebo prípadne  aj ako „zemné rastliny“. Živiny sú v rastline rozložené na rozličných miestach. V tomto prípade záleží na tom o aký typ rastliny ide. To znamená, že rozoznávame práve cibule, v ktorých sa živiny ukladajú v množstve malých dužnatých „šupín“. Okrem pravých cibúľ existujú aj cibuľovité hľuzy, v ktorých sa živiny ukladajú v stonkách. Taktiež v podzemkoch sa živiny ukladajú v stonke. Okrem už spomínaného do tejto kategórie patria aj hľuzy. Čo je vlastne hľuza ? Pri hľuze rozoznávame dve možnosti. Buď hľuza predstavuje koreň alebo taktiež môže ísť aj podzemné ukončenie stonky.

 

 

Cibuľoviny a voľná príroda

 

Kde rastú cibule, môžu rásť všade ? Geofyty nájdeme rásť prakticky všade na našej Planéte.  Čo sa však týka mnohých okrasných druhov, tak tie nájdeme rásť v oblasti Stredomoria. Je z toho dôvodu, že uprednostňujú slnečnú klímu, horúce suché letá a chladné, vlhké zimy. Predovšetkým v oblasti  západného Kapska v Južnej Afrike nájdeme širokú paletu cibuľovín.  V našich klimatických podmienkach sú veľmi obľúbené narcisy, šafrany, hyacinty, tulipány a korunkovky. Všetky uvedené rastliny majú jedno spoločné patria totiž medzi mrazuvzdorné cibuľoviny.

 

Starostlivosť o cibule Narcisu a Tulipánu

 

Viete ako správne uskladniť cibule. Ak nie možno Vám aspoň trochu pomôže tento stručný návod.

Cibule vyberáme zo zeme až po zoschnutí  listovej časti (na začiatku leta). Po vybraní zo zeme cibuľu očistíme od zvyšku pôdy, ostriháme listy a prípadne skrátime dlhé korene. Vždy skladujeme len zdravé a nepoškodené cibule  tulipánov a narcisu a to v suchom prostredí. Cibule je  nutné vyberať zo zeme, z toho dôvodu: že budúcim rokom by sme cibule už nemuseli nájsť. Cibuľa má totiž tendenciu každým rokom vťahovať sa hlbšie do zeme. Cibule sa opätovne vysadia na konci leta priamo na záhon.

Ako som už napísala v našich klimatických podmienkach pestujeme predovšetkým narcisy, tulipány a šafrany. Tieto cibuľoviny sú svojim spôsobom poslovia jari, kedy v podstate všetko len ožíva. Samozrejme však veľmi záleží v ktorej oblasti žijeme. Je rozdiel žiť na juhu alebo na severe Slovenska. Práve od tohto parametru sa odvíja aj samotná doba kvitnutia. Trh dnes ponúka širokú škálu cibuľovín. Dôležité je však správne si vybrať. Preto si pred kúpou niečo naštudujte o danej rastline, ktorú si plánujete zakúpiť.  Pri kúpe si taktiež dávajte pozor na to čo kupujete. Neriaďte sa zásadne len tým čo je na obrázku. Zvažujte dôkladne všetky dôležité ukazovatele, ktoré sú zásadné pre úspešné pestovanie, pokiaľ sa chcete tešiť z krásne rozkvitnutých cibuľovín. To znamená, že pri kúpe prihliadajte na to v akej lokalite bývate, akú máte pôdu  a či dokážete zabezpečiť všetky optimálne podmienky. A čo je tiež však podstatné je samotný vzhľad cibule. Vždy si cibuľu dôkladne prezrite, aký je jej zdravotný stav. Jedna chybná cibuľa Vám môže nakaziť ostatné.  V tomto článku Vám čo-to napíšem o našich „posloch jari“.

 

—————

Späť