Musa (Banánovník)

15.05.2013 21:07

Plody banánovníka každý z nás dobre pozná. Poznáte však rastlinu, z ktorej tieto plody pochádzajú ? Naša zemepisná šírka nám neumožňuje bežne pestovať túto najmohutnejšiu rastlinu sveta bežne ako iné plodiny nášho pásma. V niektorých z nás sa však nachádza zanietenie a vášeň pre pestovanie exotických rastlín akým bez pochýb pre nás banánovník je. Ja osobne mám v sebe to správne nadšenie  pre túto pre mňa fascinujúcu rastlinu. Dá sa povedať, že mám doma už celú dynastiu, keďže banánovník nie je strom ale rastlina, čo ho tým pádom predurčuje nie až k tak dlhému životu ako strom. Za seba si však banánovník dokáže vytvoriť náhradu, aby tak zachoval prežitie svojho druhu.

 

Ako som už spomínala banánovník je najmohutnejšia bylina sveta, okrem tejto vlastnosti sa vyznačuje aj pomerne rýchlym rastom. Na svete je známych zhruba 220 druhov banánovníkov. Nájdeme ich rásť v oblastiach južnej Ázie, Afrike, Indočíne a Austrálií. Medzi týmito najmohutnejšími rastlinami sveta nájdeme skutočné giganty, ale taktiež aj zakrslé druhy. Takým gigantickým druhom, ktorý je považovaný za najmohutnejší je banánovník obrovský (Musa x paradisiaca). Nájdeme ho rásť na ostrove Nová Guinea, dosahuje výšku až 15 m, samotné listy majú neuveriteľnú dĺžku, ktorá sa pohybuje v rozpätí 5 až 6 metrov. Naproti tomu banánovník drobnolistý je v porovnaní s týmto druhom skutočným trpaslíkom, ide totiž o zakrslý druh, ktorý nájdeme rásť v horských oblastiach Číny. Jeho výška je vskutku miniatúrna, iba 60 cm a listy majú zhruba dĺžku do 30 cm.

 

Väčšina z nás si možno myslí, že z rastliny ako takej sú použiteľné plody, čo je však omyl. Banánovník predstavuje všestranne využiteľnú plodinu, z ktorej je možné využiť ako listy, tak aj steblá a šupky, ktoré sa používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Listy slúžia nie len ako krmivo, ale vhodne poslúžia aj ako tanier a papier.  Okrem už spomínaných zložiek banánovník poskytuje aj vlákno, ktoré sa používa na výrobu rohoží. Obzvlášť vhodným druhom na získavanie vlákna je Musa textilis – Banánovník textilný známy tiež ako manilská konopa alebo abaka. A to z toho dôvodu, že jeho vlákno  disponuje perfektnými vlasatosťami ako je pevnosť a ne práchnivosť.  Práve vďaka týmto vlastnostiam je potom vhodné na výrobu lán a povrazov.  Za pikošku, čo sa týka samotných plodov možno označiť ten fakt, že nedozretých plodov sa vyrába pivo. Ďalšou možno takou zaujímavosťou je že plody sa sušia a melie sa z nich múka. Takáto múka však neobsahuje lepok a jej kvalita nie je práve najlepšia.

 

Ako som už na začiatku spomínala túto rastlinu je možné pestovať aj u nás v bytových podmienkach. Pri troche lásky, šťastia, starostlivosti zakvitne a zarodí. Mne osobne sa podarilo dosiahnuť, že banánovník mi krásne zakvitol, kvet Vás doslova ohromí svojou veľkosťou a exotickým vzhľadom. Takýto zážitok určite poteší každého milovníka a pestovateľa rastlín. Rada by som ešte upozornila na jednu skutočnosť, ktorá sa týka jeho listov. Listy banánovníka sú pomerne krehké aj keď vzhľadom alebo na prvý pohľad tak nemusia pôsobiť opak je pravdou. Listy majú tendenciu veľmi rýchlo sa lámať. Preto odporúčam pri zbavovaní utieraním prachu: podložiť si ruku pod list a následne list jemne poutierať. Mne osobne sa tento spôsob osvedčil. 

 

—————

Späť